Huidige weer

5 °C
Merendeels bewolkt

Nieuwsbrief

Zoeken

Eigenlijk is de asperge, "de koningin der groenten", best een lastig type. Ze geeft pas echt opbrengst na drie jaar in bed liggen. Doet het alleen goed op arme grond. Dwingt de dappere teler tot heel hard werken, want ze groeit onverbiddelijk door, naar het licht. Als ze toch eventjes vanuit haar bed haar kopje op steekt in de zon, loopt ze direct blauw en vervolgens groen aan. Dan is ze meteen minder waard. En na tien jaar is haar lap zandgrond volledig uitgeput en verstikt door haar hardnekkige wortels.


Het klinkt allemaal nogal heftig, maar de andere bijnaam van de asperge luidt "het witte goud". Mensen vinden asperges lekker en zijn bereid er een goede prijs voor te betalen. Dat zorgt ervoor dat agrariërs toch de uitdaging aangaan. De krachtige Zeeuws Vlaamse klei is te zwaar, maar in de buurt van Koewacht, Axel en Eede komen wat uitlopers van de luchtige Vlaamse zandgronden ons landje binnen. Precies dáár worden de asperges geteeld met smakelijk succes! Deze lekkernijen staan een paar maanden in het jaar op de menukaart van vele horecazaken in de vestingstad maar ook daarbuiten.

Maak tussen half april en 24 juni de bijzonder fietstocht langs de aspergevelden in de omgeving van Hulst, waar dan volop wordt gewerkt. Een goede kans om daar meteen zelf asperges te kopen, direct van het land. De route is verkrijgbaar bij de VVV Zeeland in Hulst.

asperge