Huidige weer

5 °C
Gedeeltelijk bewolkt

Nieuwsbrief

Zoeken

Voor velen is de bruine boon vooral bekend van Bartje en de verschillende uitdrukkingen, zoals "boontje komt om zijn loontje" en "zijn boontjes te week leggen". Toch verdient de bruine boon het zeker om in de etalage te staan van de conservenpotjes! Het is een typisch Zeeuws Vlaams product.

Ruim 70% van de teelt in Nederland komt uit onze regio. Dit is te danken aan de juiste bodem (lichte zavelgrond) in combinatie met veel zonuren. De bruine boon verdient tevens een medaille. De bonen bevatten veel vezels, eiwitten, ijzer en B-vitaminen. Een prima vleesvervanger en vriendelijk van prijs. Tegenwoordig ook een belangrijk aspect; het is een duurzaam product op het gebied van teelt, verwerking, vervoer en opslag.

Recept Buine Bonen soep

Kook een pond geweekte bruine bonen een paar uur zachtjes gaar, samen met een in blokjes gesneden knolselderij , een winterwortel en vier gezouten speklappen. Haal de speklappen eruit, pureer de soep en voeg er gesmoorde ui, bladselderij en prei aan toe. Lekker met gebakken spekjes en rookworst!

Smakelijk eten!

 bruine bonen